Το νέο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2003

Αγαπητοί φίλοι
Σας καλούμε να συμμετάσχετε στη δημόσια συζήτηση με θέμα:
«Το νέο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) την Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2003, ώρα 8μμ.

Εισηγητές θα είναι οι δικηγόροι κ. Τάκης Βασιλακόπουλος και Αριστομένης Τζανετής.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί νομοσχέδιο, διακηρυσσόμενος σκοπός του οποίου είναι η επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας. Με το νέο νομοσχέδιο επιχειρείται η ριζικότερη, από της ισχύος του ΚΠΔ, μεταρρύθμιση της ποινικής διαδικασίας. Ιδού ενδεικτικώς ορισμένες από τις προτεινόμενες αλλαγές:

  1. Καθιέρωση της προκαταρκτικής εξέτασης ως υποχρεωτικού προσταδίου της άσκησης ποινικής δίωξης για τα κακουργήματα και τα σοβαρότερα πλημμελήματα, εκτός αν έχει προηγηθεί αστυνομική προανάκριση. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ο «ύποπτος» εξετάζεται ανωμοτί και έχει δικαίωμα παραστάσεως με συνήγορο, αλλά όχι λήψεως αντιγράφων της δικογραφίας.
  2. Κατάργηση των δύο βαθμών δικαιοδοσίας στην ενδιάμεση διαδικασία και απευθείας παραπομπή των κακουργηματικών υποθέσεων στο ακροατήριο με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο δεν υπόκειται σε αναίρεση με παράλληλη διατήρηση της διαδικασίας της απευθείας παραπομπής των κακουργημάτων του Ν. 663/77.
  3. Περιορισμός των αναβολών της δίκης σε δύο (ή τρεις κατ' εξαίρεση)
  4. Επέκταση της δυνατότητας εκπροσωπήσεως του κατηγορουμένου από συνήγορο σε όλες τις δίκες για πλημμέλημα και γενίκευσή της ενώπιον του Εφετείου.

Πρόκειται για πολύ σοβαρές τροποποιήσεις του ΚΠΔ, οι οποίες, εφόσον ψηφιστούν από την Βουλή, θα αλλάξουν την φυσιογνωμία ολόκληρης της ποινικής διαδικασίας. Είναι γι' αυτό επιτακτική ανάγκη να συζητηθούν ευρύτατα με την συμμετοχή όλων των παραγόντων της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης.

Φιλοδοξία μας είναι, οι απόψεις που θα διατυπωθούν στην δημόσια συζήτηση της 27-1-2003 να αποτελέσουν την βάση ενός κειμένου θέσεων της Ένωσης, το οποίο θα τεθεί υπόψιν όλων των αρμοδίων.

Σας περιμένουμε όλους την Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2003, ώρα 8μμ, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Χριστόφορος Αργυρόπουλος
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ηλίας Αναγνωστόπουλος

Για να επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube πατήστε εδώ

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΩΝ
Εμμανουήλ Μπενάκη 24, 106 78 Αθήνα, Τηλ. 210 3820125, Fax: 210 3820112, e-mail: hcba@otenet.gr

HELLENIC CRIMINAL BAR ASSOCIATION
24 Emmanouil Mpenaki str. , 106 78 Athens Greece, Tel. 210 3820125, Fax: 210 3820112, e-mail: hcba@otenet.gr