Προσωρινή κράτηση: Δικονομικό μέτρο ή προκαταβολή ποινής;

 

Αθήνα, 9 Ιουνίου 2008

Αγαπητοί φίλοι,
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε δημόσια συζήτηση, η οποία θα γίνει την 23η Ιουνίου 2008, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60), με θέμα:

Προσωρινή κράτηση: Δικονομικό μέτρο ή προκαταβολή ποινής;

Εισηγητές θα είναι οι:

Παναγιώτης Καζής, Αντιπρόεδρος ΕΕΠ, Δικηγόρος Πειραιώς
Παναγιώτης Μιχαλόλιας, Ειδ. Γραμματέας ΕΕΠ, Δικηγόρος Αθηνών
Ιωάννης Ηρειώτης, Δικηγόρος Πειραιώς.

Την συζήτηση θα διευθύνει ο Πρόεδρος της ΕΕΠ Χριστόφορος Αργυρόπουλος.

Από το 1981 και εξής ο νομοθέτης μας έχει αποδυθεί σε μία συνεχή προσπάθεια εξορθολογισμού της εφαρμογής της προσωρινής κράτησης, ώστε αυτή να επιβάλλεται και να παρατείνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις για την εξυπηρέτηση αναγκών της διαδικασίας.

Η πρακτική εν τούτοις δεν έχει αποδεσμευτεί από την κρυφή προ-τιμωρητική χρήση του μέτρου αυτού. Το 1/3 περίπου των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα είναι προσωρινώς κρατούμενοι, ενώ η μέση διάρκεια της προσωρινής κράτησης στην χώρα μας είναι δώδεκα μήνες, δηλαδή διπλάσια από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ (5 ½ μήνες).

Σε υποθέσεις μάλιστα με δημοσιότητα ή (παρα)πολιτικές παραμέτρους, η προσωρινή κράτηση των κατηγορουμένων προαναγγέλλεται και επιβάλλεται ως «αυτονόητη», προκειμένου να επιδειχθεί αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής. Στο πλαίσιο αυτό οι αναγραφόμενοι στα εντάλματα, διατάξεις ή βουλεύματα λόγοι επιβολής ή παράτασης της προσωρινής κράτησης αποτελούν απλώς τον νομικό μανδύα που καλύπτει τους πραγματικούς σκοπούς που επιδιώκονται.

Στην ανησυχητική για την ελευθερία των πολιτών αυτή πραγματικότητα καλούμαστε να αναζητήσουμε λυσιτελείς τρόπους αντιστάσεως και να εμποδίσουμε την κατάχρηση της προσωρινής κράτησης. Για τον σκοπό αυτόν, η ενεργός συμμετοχή σας στην δημόσια συζήτηση της 23ης Ιουνίου 2008 θα είναι πολύτιμη.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Χριστόφορος Αργυρόπουλος
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ηλίας Αναγνωστόπουλος

Για να επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube πατήστε εδώ

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΩΝ
Εμμανουήλ Μπενάκη 24, 106 78 Αθήνα, Τηλ. 210 3820125, Fax: 210 3820112, e-mail: hcba@otenet.gr

HELLENIC CRIMINAL BAR ASSOCIATION
24 Emmanouil Mpenaki str. , 106 78 Athens Greece, Tel. 210 3820125, Fax: 210 3820112, e-mail: hcba@otenet.gr