2014

Πρόσκληση

Ο  Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών και η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων σας προσκαλούν σε Ημερίδα με θέμα:

"Σχέδιο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας"

Συνημμένως η πρόσκληση.

Συνημμένα Αρχεία
Download this file (Πρόσκληση.jpg)Πρόσκληση.jpg[ ][ ]175 Kb

Εκδήλωση

Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2014

Αγαπητοί φίλοι

 

Η ομάδα εργασίας που συγκρότησε η ΕΕΠ για το νέο Σχέδιο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (βλ. την επιστολή μας της 22.07.2014), ολοκλήρωσε την επεξεργασία των παρατηρήσεων και προτάσεων επί του Σχεδίου.

Σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών την 21η Οκτωβρίου 2014, ημέρα Τρίτη και ώρα 18:30, η Ένωση θα παρουσιάσει τις θέσεις για το Σχέδιο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Εισηγητές θα είναι οι:

-        Αριστομένης Τζαννετής, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών, ΓΓ της ΕΕΠ

-        Όλγα Τσόλκα, Επίκουρη Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, Μέλος ΔΣ της ΕΕΠ

-        Αναστάσιος Τριανταφύλλου, Λέκτορας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Μέλος ΔΣ της ΕΕΠ

Την συζήτηση θα διευθύνει ο Πρόεδρος της ΕΕΠ, Ηλίας Αναγνωστόπουλος.

Σας καλούμε να παραστείτε στην συζήτηση της 21.10.2014, ώστε να εισφέρετε τις απόψεις σας εμπλουτίζοντας τον δημόσιο διάλογο και συμβάλλοντας στην συμπλήρωση και βελτίωση των θέσεων της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                        Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Ηλίας Αναγνωστόπουλος                                                            Αριστομένης Τζαννετής

 

 

 

Εκδήλωση

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2014


Αγαπητοί φίλοι


Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων διοργανώνουν δημόσια συζήτηση με θέμα:


«Το δικηγορικό απόρρητο - Επίκαιρα ζητήματα».
Η συζήτηση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) την 11η Ιουνίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00.


Εισηγητές :
-    Άγγελος Κωνσταντινίδης, δικηγόρος Αθηνών, καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
-    Πολυχρόνης Τσιρίδης, δικηγόρος Πειραιώς, ΔΝ
-    Γεώργιος Τριανταφύλλου, δικηγόρος Αθηνών, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών.


Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Βασίλειος Αλεξανδρής.
Την συζήτηση θα διευθύνει ο Πρόεδρος της ΕΕΠ κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος.


Το δικηγορικό απόρρητο, το οποίο ανήκει στα κλασικά απόρρητα με συνταγματική κατοχύρωση, ευρίσκεται τα τελευταία έτη στο επίκεντρο των νομοθετικών και νομολογιακών εξελίξεων. Η κεφαλαιώδης σημασία του για την σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δικηγόρου και εντολέα και την αποτελεσματική δικαστική προστασία του τελευταίου, είναι προφανής και δεν αμφισβητείται κατ’ αρχήν.


Στις «λεπτομέρειες» και τα όρια του δικηγορικού απορρήτου ανακύπτουν εν τούτοις σοβαρά ζητήματα, τα οποία σχετίζονται συχνά με τον ίδιο τον πυρήνα του. Ερωτάται, επί παραδείγματι, ποια είναι η σχέση του δικηγορικού απορρήτου με τις διαρκώς διευρυνόμενες εξουσίες πρόσβασης σε στοιχεία, έρευνας κ.λπ. των φορολογικών και διωκτικών αρχών; Ή πώς διασφαλίζεται η σχέση εμπιστοσύνης δικηγόρου και εντολέα υπό το κράτος των υποχρεώσεων του δικηγόρου να αναγγέλλει τις «ύποπτες» συναλλαγές στο πλαίσιο της νομοθεσίας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος; Ακόμη, ερωτάται, αν το απόρρητον της επικοινωνίας δικηγόρου και εντολέα εμποδίζει την κατάσχεση και αξιοποίηση των αντίστοιχων αποδεικτικών στοιχείων ανεξαρτήτως του τόπου όπου αυτά ανευρίσκονται, ή μόνον εκείνων που ευρίσκονται στην κατοχή του δικηγόρου.


Ο νέος Κώδικας Δικηγόρων (Ν. 4194/2013) ενίσχυσε την προστασία του δικηγορικού απορρήτου ορίζοντας (άρθρο 39 παρ. 1) ότι «απαγορεύεται η διεξαγωγή έρευνας για την αναζήτηση εγγράφων ή άλλων στοιχείων ή των ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης αυτών, καθώς και η κατάσχεση αυτών, για όσο χρόνο βρίσκονται στην κατοχή του δικηγόρου για υπόθεση που αυτός χειρίζεται».


Ο νομοθέτης μας προέβη στην ρύθμιση αυτή, αφού έλαβε υπόψη του την νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο, με την απόφασή του στην υπόθεση Michaud κατά Γαλλίας της 6.12.2012, διακήρυξε ότι η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας δικηγόρου και εντολέα δεν συναρτάται μόνον προς το δικαίωμα του τελευταίου σε δίκαιη δίκη (ΕΣΔΑ 6 παρ. 1) αλλ’ ότι το δικηγορικό απόρρητο θεμελιώνεται ευθέως και ειδικώς ως θεμελιώδες δικαίωμα στο άρθρο 8 της ΕΣΔΑ.
Αυτά και άλλα σπουδαία ζητήματα του δικηγορικού απορρήτου σάς καλούμε να συζητήσουμε την 11.6.2014 στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Συνημμένως η πρόσκληση.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                            Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ηλίας Αναγνωστόπουλος                                                                                             Αριστομένης Τζαννετής

Συνημμένα Αρχεία
Download this file (Πρόσκληση.pdf)Πρόσκληση.pdf[ ][ ]200 Kb

Εκδήλωση

 

Η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων και η Εταιρία Νομικών Βορείου Ελλάδος συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: Αυτόφωρη διαδικασία: Πρόσφορο εργαλείο φοροεισπρακτικής πολιτικής;

Συνημμένως η πρόσκληση.

 

Συνημμένα Αρχεία
Download this file (PROSKLISI.pdf)PROSKLISI.pdf[ ][ ]291 Kb

«Ο Ν. 4022/11 για την εκδίκαση πράξεων διαφθοράς: Ζητήματα ερμηνείας και εφαρμογής του».

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε δημόσια συζήτηση την 12η Μαρτίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7μμ, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με θέμα:

«Ο Ν. 4022/11 για την εκδίκαση πράξεων διαφθοράς: Ζητήματα ερμηνείας και εφαρμογής του».

Εισηγητές:

Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης, Δικηγόρος, Καθηγητής ΔΠΘ

Αθανάσιος Ζαχαριάδης, Δικηγόρος, Επ. Καθηγητής ΑΠΘ

Στρογγυλή Τράπεζα

Παναγιώτης Βασιλακόπουλος, ΔΝ Δικηγόρος

Παναγιώτης Καζής, Δικηγόρος

Όλγα Τσόλκα, Δικηγόρος, Επ. Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου

Την συζήτηση θα διευθύνει ο Πρόεδρος της ΕΕΠ Ηλίας Αναγνωστόπουλος.

Ο Ν. 4022/11 για την "εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου συμφέροντος" διανύει το τρίτο έτος της ζωής του και έχει αποκτήσει ήδη σπουδαία σημασία στην δικαστική πράξη. Το είδος των υποθέσεων που υπάγονται στις διατάξεις του, σε συνδυασμό με τα πρόσωπα των κατηγορουμένων, προσελκύει το δημόσιο ενδιαφέρον, τα ΜΜΕ αλλά και τους πολιτικούς.

Η εμπειρία της εφαρμογής του Ν. 4022/11 έχει αναδείξει σειρά δογματικών ερμηνευτικών ζητημάτων, ενώ έντονες επικρίσεις δέχεται η "επιθετική" (εις βάρος των δικαιωμάτων υπερασπίσεως) εφαρμογή του, ιδίως σε υποθέσεις που συναρπάζουν την κοινή γνώμη.

 

Τα ζητήματα αυτά σας προσκαλούμε να συζητήσουμε στον ΔΣΑ την 12-3-2014. Η ενεργητική συμμετοχή σας θα συμβάλει στην αποσαφήνιση των θέσεων των ποινικολόγων στον ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτόν τομέα.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Ηλίας Αναγνωστόπουλος                                                             Αριστομένης Τζαννετής

Περισσότερα Άρθρα...

Για να επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube πατήστε εδώ

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΩΝ
Εμμανουήλ Μπενάκη 24, 106 78 Αθήνα, Τηλ. 210 3820125, Fax: 210 3820112, e-mail: hcba@otenet.gr

HELLENIC CRIMINAL BAR ASSOCIATION
24 Emmanouil Mpenaki str. , 106 78 Athens Greece, Tel. 210 3820125, Fax: 210 3820112, e-mail: hcba@otenet.gr