Απόφαση Μιχελιουδάκης κατά Ελλάδος

(ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ – ΕΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩ)

 

Δικαστές N. Vajie, Πρόεδρος, Α. Kovler, P. Lorenzen, E. Steiner, M.L. Trajkovska, Λ.Α. Σισιλιάνος, E. Mose

 

Υπόθεση Μιχελιουδάκη κατά Ελλάδος

(Αίτηση υπ. αριθ. 54447/2010)

Απόφαση της 3 Απριλίου 2007

Υπερβολική διάρκεια της ποινικής διαδικασίας : Η Ελλάδα πρέπει να λάβει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει το συστημικό αυτό πρόβλημα.

Με την απόφαση της 3ης Απριλίου στην υπόθεση Μιχελιουδάκης κατά Ελλάδας (αίτηση υπ. αριθμ. 54447/10), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (εφ’ εξής ΕΔΔΑ) αποφάσισε ομόφωνα ότι η Ελλάδα παραβίασε τα άρθρα 6 παρ. 1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα) και 13 (δικαίωμα σε ουσιαστική επανόρθωση) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (εφ’ εξής ΕΣΔΑ).

Ο προσφεύγων, Έλληνας υπήκοος, διαμαρτυρήθηκε για την υπερβολική διάρκεια της ποινικής διαδικασίας καθώς και για την απουσία ενός μέτρου σε εθνικό επίπεδο με το οποίο να μπορεί να αποζημιωθεί για αυτή την ανυπαίτια καθυστέρηση.

Διαπιστώνοντας ότι οι παραβιάσεις είναι αποτέλεσμα της γενικότερης δυσλειτουργίας του εσωτερικού δικαιϊκού συστήματος, το Δικαστήριο εξέδωσε πιλοτική απόφαση, με την οποία καλεί την Ελλάδα να εισαγάγει, εντός ενός έτους, μια ειδική διαδικασία στο εσωτερικό ή μια σειρά ενδίκων μέσων, δυνάμενων να παρέχουν αποκατάσταση για την υπερβολική διάρκεια της ποινικής διαδικασίας. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΔΑ περισσότερες από 250 Ελληνικές υποθέσεις που αφορούν τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, 50 εκ των οποίων αφορούν την ποινική διαδικασία. Το δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει την πρόοδο όλων των αντίστοιχων υποθέσεων, για το χρονικό διάστημα του ενός έτους που έδωσε στην Ελλάδα προκειμένου να λάβει μέτρα στο εσωτερικό της.

(Ο προσφεύγων εκπροσωπήθηκε στο Δικαστήριο από τον κ. Β. Χειρδάρη, δικηγόρο Αθηνών και η Ελληνική Κυβέρνηση από τους απεσταλμένους του αντιπροσώπου της, την κα. Κ. Παρασκευοπούλου, Πάρεδρο ΝΣΚ καθώς και τους κ. Ι. Μπακόπουλο και κα. Γ. Κοττά, Δικαστικούς Αντιπροσώπους του ΝΣΚ).

Συνημμένα Αρχεία
Download this file (Affaire Michelioudakis c. Grèce.pdf)Affaire Michelioudakis c. Grèce.pdf[ ][ ]575 Kb

Για να επισκεφτείτε το κανάλι μας στο YouTube πατήστε εδώ

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΩΝ
Εμμανουήλ Μπενάκη 24, 106 78 Αθήνα, Τηλ. 210 3820125, Fax: 210 3820112, e-mail: hcba@otenet.gr

HELLENIC CRIMINAL BAR ASSOCIATION
24 Emmanouil Mpenaki str. , 106 78 Athens Greece, Tel. 210 3820125, Fax: 210 3820112, e-mail: hcba@otenet.gr