ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ – TIME MATTERS

Μια έκθεση με έργα κρατουμένων στη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης Art- Athina 2016 από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η έκθεση «Θέμα Χρόνου», που επιμελείται ο Ιορδάνης Θεοδωρίδης, περιλαμβάνει έργα τέχνης από φυλακές της χώρας, ποιήματα, ένα βίντεο με συνεντεύξεις και ένα δρώμενο. Καλεί το κοινό να ρίξει μια δεύτερη ματιά στο θέμα του περάσματος του χρόνου μέσα στη φυλακή, ενώ ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί και υποκινεί τον διάλογο. Το πέρασμα του χρόνου τόσο μέσα όσο και έξω από τη φυλακή έχει κοινά χαρακτηριστικά’ άλλωστε, σε μονάδες χρόνου μετριέται και η ζωή του καθενός μας. Η έκθεση αυτή αποσκοπεί να συνενώσει, σε χρόνο ορισμένο, δυο κόσμους προσωρινά διαχωρισμένους, τον έξω και τον μέσα.

Τα προγράμματα τέχνης μέσα στη φυλακή εμπνέουν τη δημιουργία πολλών αξιοπρόσεκτων έργων τέχνης, γεγονός που ενισχύει την αισθητική και την αναμορφωτική αξία των προγραμμάτων αυτών. Πολλές φορές, τα έργα που γίνονται μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον αντανακλούν την υπαρξιακή κατάσταση του καλλιτέχνη. Οι ιδιαίτερες αυτές συνθήκες δημιουργίας διεγείρουν, συχνά, έναν έντονο συναισθηματισμό, τον οποίο μπορεί κανείς να αντιληφθεί μέσα από τα ίδια τα έργα. Αρκετοί από τους καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στην έκθεση αγωνίστηκαν να ολοκληρώσουν τα έργα τους εγκαίρως, καθώς κάποιοι από αυτούς είχαν ξεκινήσει μόλις πρόσφατα να ζωγραφίζουν και να σχεδιάζουν. Η αφοσίωσή τους υπήρξε αξιοσημείωτη, γεγονός που αποδεικνύει πόσο σημαντικά είναι τα έργα τους για τους ίδιους.

Ο χρόνος φυσικά αποτελεί αναγκαία συνθήκη της ίδιας της ζωής. Το πέρασμα του χρόνου γίνεται χωρίς επιστροφή -ο χρόνος είναι κάτι που δεν μπορεί να κρατηθεί. Το βίντεο «Το Χρώμα Του Χρόνου», που γυρίστηκε ειδικά για την έκθεση αυτή, επιχειρεί μέσα από πέντε φαινομενικά απλές ερωτήσεις να κάνει αντιληπτά τα συναισθήματα του καλλιτέχνη για τον χρόνο. Ακούγοντας τις φωνές και προσέχοντας τα λόγια των ανθρώπων αυτών -ακόμη και για ένα κλάσμα του χρόνου-, συνδέεσαι μαζί τους και βλέπεις αυτό που συνήθως παραμένει μακριά από τη δημόσια θέα.

Τα μέλη του προγράμματος επανένταξης του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων του Ελεώνα της Θήβας (ΚΑΤΚΕΘ) συμμετέχουν, κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας, με το δρώμενο «5 συν 1 καρέκλες», το οποίο συνδυάζει εκφάνσεις της αντίληψης για το χρώμα, αισθήσεις και προκαταλήψεις.

Επίσης, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει την τιμή να υποδέχεται στην επίσημη έναρξη της έκθεσης «Θέμα Χρόνου» τον ηθοποιό Αργύρη Πανταζάρα. Ο Αργύρης Πανταζάρας θα απαγγείλει ποιήματα από τα «Κλειδιά Ελευθερίας», μια συλλογή πεζών/ποιημάτων από εκπαιδευομένους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας της Φυλακής των Διαβατών.

Στην έκθεση «Θέμα Χρόνου» θα εκτεθούν πάνω από πενήντα έργα. Τα περισσότερα είναι διαθέσιμα προς πώληση, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στους καλλιτέχνες. Μια πλήρης λίστα των έργων αυτών θα βρίσκεται αναρτημένη, λίγο πριν από την έκθεση, στον ιστότοπο www.sofron.gov.gr.

Τέλος, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής προετοιμάζει μια ευρύτερη έκθεση έργων τέχνης αλλά και προϊόντων που παράγονται στις φυλακές που θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 9 Οκτωβρίου 2016, στο Κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στο Θησείο.

ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ @ Art-Athina 2016

Διάρκεια
26-29 Μαΐου 2016

Τοποθεσία
Κλειστό Παλαιού Φαλήρου (Γήπεδο TaeKwonDo), Παλαιό Φάληρο, Αθήνα 1ος Όροφος / «Πλατφόρμες»

Εκδηλώσεις Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, ώρα 19.00

Δρώμενο με τίτλο «5 συν 1 καρέκλες» της Ομάδας ΕΠΙΛΟΓΗ (Επανένταξη Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων του Ελεώνα της Θήβας / ΚΑΤΚΕΘ)

Σάββατο 28 Μαΐου, ώρα 17.00
Συζήτηση με θέμα «Τέχνη και Φυλακή»: Συντονιστής ο Αλέξης Κανιάρης, Γενικός Διευθυντής της Art-Athina

Σάββατο 28 Μαΐου, ώρα 19.00
Επίσημη έναρξη της Έκθεσης «ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ»: Χαιρετισμός από τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχη Φυτράκη, Ποιητικό Αναλόγιο με έργα κρατουμένων από τον ηθοποιό, Αργύρη Πανταζάρα

Η Έκθεση στο διαδίκτυο
http://www.sofron.gov.gr/ekthesi-me-erga-kratoumenon/

Επικοινωνία
Σοφία Γιοβάνογλου

Δρ Νομικής, Γραφείο Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τηλ.: +30 210 776 7547 – Ηλ. Διεύθυνση: sgiovano@law.auth.gr
Ιορδάνης Θεοδωρίδης

Επιμελητής, Διευθυντής Γκαλερί «widmertheodoridis», Ελβετία Τηλ.: +41 79 293 1852 – Ηλ. Διεύθυνση: jordan@0010.ch
Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης

Πέμπτη 26 Μαΐου:
17.00 – 22.00 (μόνο με προσκλήσεις VIP)

Παρασκευή 27 Μαΐου:
12.00 – 15.00 (μόνο με προσκλήσεις VIP)
15.00 – 21.00 (για το κοινό)
21.00 – 23.00 (επίσημη έναρξη (μόνο με προσκλήσεις VIP)

Σάββατο 28 Μαΐου:
12.00 – 21.00 (για το κοινό)

Κυριακή 29 Μαΐου:
12.00 – 21.00 (για το κοινό)