«Επισκόπηση Νομολογίας»

«Επισκόπηση Νομολογίας»

Αγαπητοί φίλοι
Η πρώτη εκδήλωση της Ένωσης στο νέο έτος θα γίνει την Δευτέρα 17η Ιανουαρίου 2011 και ώρα 19.00 στην Αίθουσα Διαλέξεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (οδός Ακαδημίας 60), με θέμα: «Επισκόπηση Νομολογίας»

Εισηγητές θα είναι οι:
Κωνσταντίνος Βαθιώτης, Λέκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης*
Ιωάννης Ηρειώτης, Δικηγόρος Πειραιώς **
Βασίλειος Χειρδάρης, Δικηγόρος Αθηνών***

Οι εισηγητές θα σχολιάσουν επίκαιρη νομολογία του Αρείου Πάγου και των δικαστηρίων της ουσίας, καθώς και του EυρΔΔΑ. Θα ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία καλείστε να συμμετάσχετε εισφέροντας την γνώση και την εμπειρία σας.

Ευχόμαστε καλή χρονιά και σας περιμένουμε όλους την Δευτέρα 17η Ιανουαρίου 2011 και ώρα 19.00 στον ΔΣΑ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Χριστόφορος Αργυρόπουλος
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ηλίας Αναγνωστόπουλος

* Ο κ. Κωνσταντίνος Βαθιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27.12.1969. Αποφοίτησε το 1991 από την Νομική Σχολή Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής Αθηνών το 1999. Από το 2004 είναι Λέκτορας Ποινικού Δικαίου στην Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Το 2010 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Νομική Βιβλιοθήκη” το βιβλίο του “Τραγικά διλήμματα στην εποχή του ‘πολέμου κατά της τρομοκρατίας’. Από την σανίδα του Καρνεάδη στο ‘Ποινικό Δίκαιο του Εχθρού’, ενώ το 2007 είχε κυκλοφορήσει από τον ίδιο εκδοτικό οίκο το βιβλίο του “Στοιχεία Ποινικού Δικαίου – Γενικό Μέρος”. Το 2009 βραβεύθηκε από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης για την συγγραφή νομικής μελέτης με τίτλο «Ποινική ευθύνη για την κατάρριψη επιβατηγού αεροσκάφους που έχει καταληφθεί από τρομοκράτες (περίπτωση “renegade”)», εξ αφορμής της συμπληρώσεως δέκα χρόνων από την λειτουργία του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου. Είναι τακτικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων.

** Ο κ. Ιωάννης Ηρειώτης του Θεοδώρου γεννήθηκε στον Πειραιά. Μετά την αποφοίτηση του από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, άσκησε το επάγγελμα του Δικηγόρου, αρχικώς ως ασκούμενος και από το 1982 ως Δικηγόρος, ειδικευμένος στο Ποινικό Δίκαιο. Κατά την περίοδο 1987 – 1993 εξελέγη δύο φορές μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς. Σήμερα, το δικηγορικό του γραφείο εδρεύει στον Πειραιά, ως αντικείμενο ενασχόλησης έχει το Ποινικό Δίκαιο κι εξειδίκευση στους τομείς των ναυτιλιακών ποινικών και οικονομικών αδικημάτων. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ενώσεως Ελλήνων Ποινικολόγων και μεταξύ άλλων έχει δημοσιεύσει τις ακόλουθες μελέτες στον νομικό Τύπο: 1. Προσωρινή κράτηση: Δικονομικό μέτρο ή προκαταβολή ποινής; (Δημοσίευση: Νομικό Βήμα 2009, σελ. 1592), 2. Η διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών (Δημοσίευση: Νομικό Βήμα 2008, σελ. 1764), 3. Παρατηρήσεις – Προτάσεις επί του Νομοσχεδίου για την Επιτάχυνση της Διαδικασίας ενώπιον των Ποινικών Δικαστηρίων και άλλες Διατάξεις (Δημοσίευση: Ποινική Δικαιοσύνη 2005, σελ. 209)

*** Ο κ. Βασίλειος Χειρδάρης δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω, μέλος της Ένωσης Ποινικολόγων. Έχει διατελέσει τα τελευταία πέντε χρόνια μέλος των Ειδικών Ανωτάτων Δικαστήριων των Κακοδικιών και του Μισθοδικείου και μέλος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου των Δικηγόρων. Από το 2006 είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του ΝΟΜΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ. Έχει εξειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως στα θέματα της ΕΣΔΑ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου (ΕΔΔΑ). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά νομικά περιοδικά («Η κριτική στο Στρασβούργο, τα όρια ερμηνείας, το «περιθώριο εκτίμησης» και τα προβλήματα του ΕΔΔΑ» ΝοΒ τομ. 57, 1980 επ., σειρά άρθρων για τα ατομικά δικαιώματα, τη λειτουργία και παρουσίαση του ΕΔΔΑ και των λοιπών διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.α.), σε εκδόσεις στο εξωτερικό, σχόλια και παρατηρήσεις στο Νομικό Βήμα σε αποφάσεις ΑΠ, ελληνικών και αλλοδαπών ποινικών δικαστηρίων, του ΕΔΔΑ και της Επιτροπής του ΔΣΑΠΔ. Επίσης του ανετέθη από την CCBE η σύνταξη φυλλαδίου για τα δικαιώματα των κατηγορουμένων στην Ελλάδα για την καταχώρηση στην ηλεκτρονική έκδοση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δικαιώματα των κατηγορουμένων σε όλες τις χώρες.