Η κρίση στην δικαιοσύνη και οι ποινικολόγοι

Η κρίση στην δικαιοσύνη και οι ποινικολόγοι

Aγαπητοί φίλοι,
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε δημόσια συζήτηση με θέμα: «Η κρίση στην δικαιοσύνη και οι ποινικολόγοι».

Η συζήτηση θα γίνει την 13η Φεβρουαρίου 2006, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.30 στην αίθουσα διαλέξεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60).

Την συζήτηση θα διευθύνει ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος.

Μετά την αποκάλυψη στοιχείων για κρούσματα διαφθοράς στην δικαιοσύνη, κοινό ήταν το αίτημα όσων συμμετέχουν στην απονομή της (δικαστών, εισαγγελέων και δικηγόρων) να διερευνηθούν με προσοχή όλες οι περιπτώσεις με τον απαιτούμενο σεβασμό στα δικαιώματα των εμπλεκομένων προσώπων και πιστή τήρηση των δικαιοκρατικών εγγυήσεων.

Οι δικαστικοί λειτουργοί που έχουν αναλάβει την διερεύνηση των υποθέσεων επιτελούν δύσκολο και εξόχως σημαντικό έργο, του οποίου η επιτυχής ολοκλήρωση ελπίζεται ότι θα συμβάλει στον εξορθολογισμό και στην βελτίωση της ποιότητας της δικαιοδοτικής λειτουργίας.

Πέραν όμως της αναγκαίας δικαστικής διερεύνησης των υποθέσεων διαφθοράς, παρατηρούνται –με αύξουσα τάση- ανεπιθύμητα φαινόμενα, τα οποία προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία στους δικηγόρους και ιδιαίτερα στους ποινικολόγους, όπως π.χ. η έκδοση αποφάσεων που δεν συμφωνούν με τις αποδείξεις, η εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των κατηγορουμένων που οδηγούνται στις φυλακές, η προκαταβολική έκδοση ενταλμάτων συλλήψεως, η διστακτικότητα στην λήψη αποφάσεων κ.α. Φαινόμενα αυτού του είδους τροφοδοτούν εικασίες ότι το περιεχόμενο των αποφάσεων μπορεί να επηρεάζεται από εξωδιαδικαστικές σταθμίσεις ή/και σκοπιμότητες, με αποτέλεσμα τον περαιτέρω κλονισμό της εμπιστοσύνης προς την δικαιοσύνη.

Η διαχείριση εξ άλλου των υποθέσεων πιθανής διαφθοράς στην δικαιοσύνη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι αντικανονική και ενίοτε απαράδεκτη, αφού το τεκμήριο αθωότητας, η μυστικότητα της ποινικής προδικασίας, τα ιδιωτικά απόρρητα και άλλες συστατικές του κράτους δικαίου εγγυήσεις θυσιάζονται χάριν προσωπικών, επιχειρηματικών και άλλων συμφερόντων. Συμβολή στην καταπάτηση θεμελιωδών αρχών του δικαιϊκού και κοινωνικού μας πολιτισμού έχουν, δυστυχώς, και –ολίγοι- δικηγόροι, η δράση και παρουσία των οποίων –ιδίως στα ΜΜΕ- προσβάλλει τις καλές παραδόσεις των ελλήνων ποινικολόγων.

΄Ολα τα προηγούμενα δημιουργούν μία άκρως ανησυχητική κατάσταση, για την αντιμετώπιση της οποίας οφείλουμε όλοι όσοι ευόρκως υπηρετούμε το ποινικό βήμα να συζητήσουμε και να δράσουμε.

Σας περιμένουμε γι’ αυτό την Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2006 και ώρα 7.30 μμ στον ΔΣΑ, για να ακούσουμε και να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τις προτάσεις σας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Χριστόφορος Αργυρόπουλος
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ηλίας Αναγνωστόπουλος