Ν. 3160/2003

Ν. 3160/2003

Αγαπητοί φίλοι
Συμπληρώθηκαν πέντε μήνες από την έναρξη ισχύος του Ν. 3160/2003 για την «επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας».

Φιλοδοξία των δημιουργών του Ν. 3160/2003 ήταν να θεραπευτούν χρόνιες ασθένειες της ποινικής διαδικασίας, όπως η σχεδόν αυτόματη άσκηση της ποινικής δίωξης, η αφόρητη καθυστέρηση των δικών και οι εύκολες αναβολές, αλλά και να προσαρμοστεί ο ΚΠΔ στις απαιτήσεις της ΕΣΔΑ, με την διεύρυνση, επί παραδείγματι, της δυνατότητας εκπροσωπήσεως του κατηγορουμένου στο ακροατήριο από τον συνήγορό του.

Η ΄Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, είχε ενεργό συμμετοχή στην δημόσια συζήτηση επί του νομοσχεδίου και υπέβαλε έγγραφες προτάσεις προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, ενώπιον της οποίας ανέπτυξε και προφορικώς τις απόψεις της.

Ορισμένες από τις προτάσεις μας έγιναν δεκτές, ενώ άλλες απορρίφθηκαν χωρίς πειστική, πιστεύουμε, επιχειρηματολογία, όπως π.χ. εκείνη για την χορήγηση αντιγράφων της δικογραφίας στον ύποπτο στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις εις βάρος του αιτιάσεις.

Στο χρονικό διάστημα που διέρρευσε από την θέση σε ισχύ του νέου νόμου, όλοι όσοι συμμετέχουμε στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε θετικά αλλά και αρνητικά αποτελέσματα των νέων ρυθμίσεων.

Σας προσκαλούμε γι αυτό σε δημόσια συζήτηση εφ όλης της ύλης του Ν. 3160/2003 την Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2003 και ώρα 7μμ, στην αίθουσα διαλέξεων του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60), με συντονιστή τον Πρόεδρο της ΕΕΠ κ. Χριστόφορο Αργυρόπουλο .

Μετά τον προσωρινό απολογισμό της εφαρμογής του Ν. 3160/2003 από τους εισηγητές κ. Βασίλειο Δημακόπουλο, δικηγόρο Αθηνών και Αντιπρόεδρο της ΕΕΠ, και Πολυχρόνη Τσιρίδη ΔΝ, δικηγόρο Πειραιώς και μέλος του ΔΣ της ΕΕΠ, θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και συζήτηση. Η παρουσία και η συμβολή όλων σας θα είναι πολύτιμες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Χριστόφορος Αργυρόπουλος
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ηλίας Αναγνωστόπουλος