Πρόταση Οδηγίας της ΕΕ για το δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο

Πρόταση Οδηγίας της ΕΕ για το δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο

Η πρόταση οδηγίας για το δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο αποτελεί αντικείμενο πολύμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η αρχική – φιλική για τους κατηγορουμένους– διατύπωση της προτεινόμενης οδηγίας από την επιτροπή προσέκρουσε στην ισχυρή αντίσταση ικανού αριθμού κρατών – μελών της ΕΕ, τα οποία επιδιώκουν τον σοβαρό περιορισμό του δικαιώματος υπερασπίσεως.

Η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ευρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE) και την Επιτροπή Ποινικού Δικαίου του CCBE (πρόεδρος ο κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος), καθώς και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τους Έλληνες ευρωβουλευτές για το θέμα αυτό, επιδιώκοντας τη βελτίωση της απογοητευτικής εκδοχής της Οδηγίας που προτείνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο τεύχος 8-9/2012 του περιοδικού « Ποινική Δικαιοσύνη » (σελ. 766-774) δημοσιεύεται λίαν ενδιαφέρον σχετικό άρθρο της Καθηγήτριας κ. Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου.

Προκήρυξη των Βραβείων Δημητρίου Μπαμπάκου και Κωνσταντίνου Τσιριμώκου – 14/10/2012
Η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων έχει καθιερώσει Βραβεία εις μνήμην του Δημητρίου Μπαμπάκου, ιδρυτικού μέλους της και κορυφαίου ποινικολόγου, και του Κωνσταντίνου Τσιριμώκου, προέδρου και ευεργέτη της. Τα Βραβεία απονέμονται σε νέους δικηγόρους, οι οποίοι διακρίνονται για την ικανότητα και το ήθος τους κατά την άσκηση της ποινικής δικηγορίας και συμβάλλουν στην προαγωγή των ποινικών επιστημών.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε.Π αποφάσισε να προκηρύξει τα Βραβεία για το έτος 2013.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να υποβάλουν τον φάκελο της υποψηφιότητάς τους, με αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα σπουδών, επαγγελματικής και επιστημονικής δραστηριότητας, καθώς και όλα τα δημοσιεύματά τους, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013, στα γραφεία της Ε.Ε.Π., Εμμ. Μπενάκη 24, 106 78 Αθήνα τηλ. 210 3820125 fax: 210 3820112 (υπεύθυνη: κ. Γεωργία Λαβαζού, 6944506619).