Το νέο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας

Το νέο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας

Aγαπητοί φίλοι
Η πρώτη εκδήλωση της ΄Ενωσης στο νέο έτος θα γίνει την Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2005 και ώρα 19.00 στην αίθουσα διαλέξεων του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60) με θέμα: «Το νέο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας». Εισηγητές θα είναι ο κ. Ιωάννης Ηρειώτης, Δικηγόρος Πειραιώς, και ο κ. Αθανάσιος Ζαχαριάδης, Δ.Ν. Δικηγόρος Θεσσαλονίκης.

Την συζήτηση θα διευθύνει ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος .

Το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης περιέχει σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν την προδικασία και την ακροαματική διαδικασία.

Με ορισμένες από αυτές επιδιώκεται η προσαρμογή της ποινικής μας δίκης στις επιταγές της ΕΣΔΑ και της σχετικής νομολογίας του ΕυρΔΔΑ (π.χ. η γενίκευση της δυνατότητας εκπροσώπησης των κατηγορουμένων από συνήγορο ή το δικαίωμα αυτοπρόσωπης εμφάνισης των προσωρινά κρατουμένων όταν πρόκειται να αποφασιστεί η εξακολούθηση της κρατήσεώς τους), ενώ με άλλες επιχειρείται η βελτίωση της προδικασίας (π.χ. με την παροχή περισσότερων δικαιωμάτων στον ύποπτο κατά την προκαταρκτική εξέταση), ο εξορθολογισμός της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και η αποσυμφόρηση των εισαγγελιών και των φυλακών.

Ήδη οι δικαστικές ενώσεις έχουν λάβει ή πρόκειται να λάβουν θέση επί του νομοσχεδίου και ο δημόσιος διάλογος ευρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.

Πιστεύουμε γι’αυτό ότι είναι ανάγκη η ΄Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων να διατυπώσει τις παρατηρήσεις και προτάσεις της επί του νομοσχεδίου μετά από την δημόσια συζήτηση που θα γίνει την 31.1.2005.

Σας προσκαλούμε όλους να συμμετάσχετε στην συζήτηση που προβλέπεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Με τις πιο θερμές ευχές μας για τη νέα χρονιά.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Χριστόφορος Αργυρόπουλος
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ηλίας Αναγνωστόπουλος

* Οι εισηγήσεις των Α. Ζαχαριάδη και Ι. Ηρειώτη έχουν δημοσιευθεί στην Ποινική Δικαιοσύνη του 2005 στις σελίδες 195επ. και 209επ. Αντίστοιχα