«Το σύστημα ποινών σε αδιέξοδο;»

«Το σύστημα ποινών σε αδιέξοδο;»

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2009

Αγαπητοί φίλοι,
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε δημόσια συζήτηση την 16η Μαρτίου 2009, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00, στην αίθουσα διαλέξεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60), με θέμα:

«Το σύστημα ποινών σε αδιέξοδο;»

Εισηγητές θα είναι οι :

– Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης, Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
– Τόνια Τζαννετάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτριος Παξινός.
Την συζήτηση θα διευθύνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος.

Τα πρόσφατα γεγονότα στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών που ακολούθησε (Ν. 3727/2008), καταδεικνύουν με δραματικό τρόπο ότι το σύστημα των ποινών έχει αποσυντονιστεί πλήρως και έχει άμεση ανάγκη εξορθολογισμού σε όλα τα στάδια της διαχείρισης των ποινικών υποθέσεων (πλαίσιο και είδος απειλούμενων ποινών, επιμέτρηση, αναστολή, μετατροπή, έκτιση, υφ’ όρον απόλυση).

Είναι κοινή πεποίθηση μεταξύ των ποινικολόγων ότι οι ποινές που απειλούνται στο νόμο και επιβάλλονται από τα δικαστήρια είναι σε αρκετές περιπτώσεις δυσανάλογα αυστηρές. Η αυστηρότητα των ποινών σε συνδυασμό με την υπέρμετρη χρήση και την υπερβολική διάρκεια της προσωρινής κράτησης δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις στα σωφρονιστικά καταστήματα, τα οποία λειτουργούν ως χώροι απλής αποθήκευσης ανθρώπων, και εξαναγκάζουν τον νομοθέτη να καταφεύγει τακτικά σε “έκτακτα” μέτρα εκτόνωσης.

Παράλληλα, η τιμωρητική ειδική μεταχείριση όσων κρατούνται για υποθέσεις ναρκωτικών, που εγκαινιάσθηκε με τον N. 2943/2001 (διπλάσιος υποχρεωτικός χρόνος κρατήσεως μέχρι την υφ’ όρον απόλυση, δυσμενές καθεστώς αδειών κ.λπ.) και μετριάστηκε με τον Ν. 3727/2008, δημιουργεί ανισότητες και υπονομεύει την ειδικοπροληπτική λειτουργία του ποινικού σωφρονισμού.

Στα προηγούμενα προστίθεται η δημοσιονομική εκμετάλλευση των ποινών που μετατρέπονται σε χρήμα από τον κρατικό fiscus η οποία αποξενώνει την ποινική τιμωρία από τους πραγματικούς σκοπούς της και την υποβιβάζει σε δημόσιο έσοδο.

Η συμμετοχή σας στην εκδήλωση της 16.3.2009 θα συμβάλει στον εμπλουτισμό της δημόσιας συζήτησης για τον εξορθολογισμό του ποινικού μας συστήματος.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί αρχικώς για την 15-12-2008, πλην όμως ματαιώθηκε γιατί συνέπεσε με τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Χριστόφορος Αργυρόπουλος
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ηλίας Αναγνωστόπουλος