Ενημέρωση για το πρώτο έτος της θητείας του ΔΣ

Ενημέρωση για το πρώτο έτος της θητείας του ΔΣ

Αγαπητοί φίλοι,
Με την επιστολή μας αυτή επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για την δράση του Δ.Σ της Ένωσης στο πρώτο έτος της θητείας του καθώς και για τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουμε να αναλάβουμε στο νέο δικαστικό έτος.

1. Η Ένωση διοργάνωσε σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων για επίκαιρα ζητήματα με άμεσο πρακτικό ενδιαφέρον. Οι εκδηλώσεις αυτές ήσαν:

25.10.2004 «Η (μη) ακρόαση των διαδίκων στην ποινική προδικασία», με εισηγητές την κ. Όλγα Τσόλκα και τον κ. Κων/νο Χρυσικόπουλο, στην αίθουσα διαλέξεων του ΔΣΑ

5 & 6.11.2004 Διημερίδα για την προσωρινή κράτηση και την εκπροσώπηση του πολιτικώς ενάγοντος, με εισηγητές τους κ. Σταύρο Μαραγκιοζίδη, Οββαδία Ναμία, Βασίλειο Σπανουδάκη και Πολυχρόνη Τσιρίδη, στο Ηράκλειο Κρήτης σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου και την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

15.11.2004 «Νομολογιακές εξελίξεις στα οικονομικά εγκλήματα και ιδίως η κοινοτική απάτη», με εισηγητές τους κ. Χρίστο Μυλωνόπουλο και Χριστόφορο Αργυρόπουλο, στην αίθουσα διαλέξεων του ΔΣΑ

31.1.2005 «Το νέο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας», με εισηγητές τους κ. Ιωάννη Ηρειώτη και Αθαν. Ζαχαριάδη, στην αίθουσα διαλέξεων του ΔΣΑ

18.4.2005 «Η κρίση στην ποινική δικαιοσύνη και το πρωτείον της νομιμότητας», με εισηγητές τους κ. Νίκο Αλιβιζάτο και Παν. Βασιλακόπουλο, στην αίθουσα διαλέξεων του ΔΣΑ 4.7.2005 «Το νομοσχέδιο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», με εισηγητές τους κ. Ηλία Ανγνωστόπουλο και Παν. Βασιλακόπουλο, στην αίθουσα διαλέξεων του ΔΣΑ, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις της Ένωσης υπήρξε πολύ ικανοποιητική, σε ορισμένες δε από αυτές πραγματικά εντυπωσιακή.

Η ποιότητα των εισηγήσεων ήταν, κατά γενική ομολογία, υψηλή, οι δε εισηγητές – διακεκριμένοι δικηγόροι, πανεπιστημιακοί, εισαγγελείς και δικαστές – εισέφεραν τις ιδέες και την εμπειρία τους σε κρίσιμα θέματα της θεωρίας και της πράξης.

Η απήχηση των εκδηλώσεων της Ένωσης υπήρξε σημαντική, όπως μαρτυρούν και τα πολυάριθμα δημοσιεύματα σε εξειδικευμένα νομικά και δικηγορικά έντυπα (βλ. τα δημοσιεύματα στο «Βήμα του Δικηγόρου», στον «Ραδάμανθυ», στην «Δικηγορική Επικαιρότητα», στον «Νομικό Σύμβουλο» κ.α.).

Πολλές από τις εκδηλώσεις της Ένωσης διοργανώθηκαν από κοινού με τους δικηγορικούς συλλόγους καθώς και με άλλες επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η πολυφωνία και να διευκολύνεται η γόνιμη σύνθεση των απόψεων.

2. Στο δικαστικό έτος που συμπληρώθηκε, ο νομοθέτης μας ήταν – και πάλι -ιδιαιτέρως παραγωγικός σε ποινικά νομοθετήματα.

Η Ένωση συμμετείχε ενεργητικά στον δημόσιο διάλογο για κρίσιμα νομοθετήματα και συνέβαλε αποφασιστικά στην βελτίωση των σχεδιαζόμενων διατάξεων, μολονότι ορισμένες προφανώς ορθές προτάσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές από τον νομοθέτη.

Η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της Ένωσης ενισχύθηκε σημαντικά από την σύμπραξη των δικηγορικών συλλόγων, οι οποίοι υιοθέτησαν τις απόψεις μας και τις προέβαλαν δημοσίως ως απόψεις ολόκληρου του δικηγορικού σώματος.

Αξιοσημείωτες είναι οι ρυθμίσεις του πρόσφατου Ν 3346/2005, με τις οποίες βελτιώθηκαν αρκετές διατάξεις του προηγούμενου Ν. 3160/2003 που είχαν επικριθεί από την Ένωση.

Όπως σας ενημερώσαμε με την προηγούμενη επιστολή μας της 22.06.05, το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοσχέδιο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που περιέχει άστοχες και επικίνδυνες διατάξεις. Ήδη η Ένωση, από κοινού με εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας, έχει προβεί σε σειρά παραστάσεων προς τα αρμόδια υπουργεία και έχει υποβάλει έγγραφες παρατηρήσεις και προτάσεις με σκοπό την αποφυγή των πλέον επικίνδυνων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου (βλ. τα δημοσιεύματα στο «Βήμα του Δικηγόρου» τεύχ. Μαΐου 2005 και στην «Δικηγορική Επικαιρότητα» τεύχ. Μαΐου – Ιουνίου 2005).

Την προσπάθεια αυτή θα συνεχίσουμε με την ελπίδα ότι θα εισακουστούμε, ώστε να αποκρουστεί η επιχειρούμενη αποδόμηση του φιλελεύθερου κράτους δικαίου με το πρόσχημα της καταπολέμησης του εγκλήματος.

3. Παράλληλα με τις επιστημονικές εκδηλώσεις και τις παρεμβάσεις σε σχέση με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, μέλη του Δ.Σ της Ένωσης ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση δικηγορικών συλλόγων και έδωσαν διαλέξεις ανά την χώρα σε θέματα πρακτικού ενδιαφέροντος. Η συμμετοχή των συναδέλφων στις ομιλίες αυτές ήταν πολύ ενθαρρυντική. Στο νέο δικαστικό έτος θα επιδιώξουμε την τακτική επικοινωνία και συνεργασία με τους ποινικολόγους σε όλη την Ελλάδα στα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

4. Εντός του 2006 θα γίνει το 4ο Συνέδριο της Ένωσης. Η σχετική προεργασία έχει αρχίσει από το Δ.Σ. Οι σκέψεις, οι ιδέες και οι προτάσεις των μελών μας για τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο Συνέδριο, είναι πολύτιμες. Σας παρακαλούμε γι’ αυτό να μας τις υποβάλετε το ταχύτερον με όποιον τρόπο σας διευκολύνει.

Σας θυμίζουμε ότι η ιστοσελίδα της Ένωσης (www.hcba.gr) είναι το ζωντανό forum της επικοινωνίας μας και σας καλούμε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες που παρέχει. Όσοι έχετε ηλεκτρονική διεύθυνση πρέπει να μας την γνωστοποιήσετε για την διευκόλυνση της επικοινωνίας μας. Η ηλεκτρονική διεύθυνση της Ένωσης είναι: hcba@otenet.gr .

Η δικαστική χρονιά που πέρασε ήταν για όλους μας κοπιαστική. Επωφεληθείτε από τις θερινές διακοπές για να επανέλθετε ξεκούραστοι και ανανεωμένοι.

Καλό καλοκαίρι !

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Χριστόφορος Αργυρόπουλος
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ηλίας Αναγνωστόπουλος