Η κρίση στην ποινική δικαιοσύνη και το πρωτείον της νομιμότητας

Η κρίση στην ποινική δικαιοσύνη και το πρωτείον της νομιμότητας

Aγαπητοί φίλοι,
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην δημόσια συζήτηση που διοργανώνει η ΕΕΠ την Δευτέρα, 18 Απριλίου 2005 και ώρα 18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60), με γενικό θέμα: «Η κρίση στην ποινική δικαιοσύνη και το πρωτείον της νομιμότητας»

Εισηγητές θα είναι οι κύριοι:
1)Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Τα όρια των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων»
2)Παναγιώτης Βασιλακόπουλος, Δικηγόρος ΔΝ, με θέμα: «Η ελεγξιμότητα των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων»

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ποινική δικαιοσύνη διέρχεται μία άνευ προηγουμένου κρίση.

Η κοινή γνώμη σκανδαλίζεται καθημερινά με τηλεοπτικές και δημοσιογραφικές αποκαλύψεις κρουσμάτων διαφθοράς. Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν κινητοποιήσει τους μάλλον αδρανείς στο παρελθόν μηχανισμούς εσωτερικού αλλά και ποινικού ελέγχου όσων καταγγέλλονται παντοιοτρόπως ως παραβάτες.

Όσοι πιστεύουν ότι ο διεξαγόμενος έλεγχος θα οδηγήσει στην κάθαρση της ποινικής δικαιοσύνης από τους φορείς της διαφθοράς υποδέχονται θετικά την κινητοποίηση των μηχανισμών αυτών.

Από την άλλη πλευρά είναι προφανής ο κίνδυνος που ενέχει η προσωποποίηση των προβλημάτων στους λίγους που καταγγέλλονται ως επίορκοι και η παραγνώριση των βαθύτερων θεσμικών και κοινωνικών αιτίων που οδήγησαν στην σημερινή κρίση της ποινικής δικαιοσύνης. Ακόμη, το κύμα μαζικού εσωτερικού ελέγχου που έχουν προκαλέσει οι τηλεοπτικές αποκαλύψεις, έχει δημιουργήσει ένα εξόχως τιμωρητικό κλίμα στην καθημερινή δικαστική πρακτική. Η καταδίκη και η αυστηρότερη δυνατή τιμωρία των κατηγορουμένων εμφανίζεται ως ασφαλές καταφύγιο απέναντι στον άλλως απειλούμενο έλεγχο, αφού αυτός εξαντλείται στον εντοπισμό «ύποπτων» αθωωτικών ή «επιεικών» αποφάσεων και δεν φαίνεται να περιλαμβάνει επιλήψιμες καταδικαστικές ή δυσανάλογα αυστηρές δικαστικές αποφάσεις.

Θύματα της νέας τιμωρητικότητας είναι οι κατηγορούμενοι πολίτες ενώ οι συνήγοροί τους απογοητεύονται διαπιστώνοντας την αδυναμία του υπερασπιστικού λόγου.

Είναι γι΄ αυτό ανάγκη όλοι οι συμμετέχοντες στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης να συζητήσουμε δημοσίως με ειλικρίνεια και παρρησία τα αίτια της σημερινής κρίσης και να αναζητήσουμε από κοινού μέσα θεραπείας και τρόπους αποκατάστασης της κλονισμένης ηθικής αυθεντίας της ποινικής δικαιοδοτικής λειτουργίας.

Αν αυτή η ευκαιρία χαθεί, η σημερινή κρίση θα γίνει μόνιμη και η υποκατάσταση των θεσμικών οργάνων από εξωτικούς σταυροφόρους της «κάθαρσης» θα πλήξει την ελευθερία των πολιτών, εγγυητής της οποίας μπορεί να είναι μόνο η ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Σας περιμένουμε όλους την Δευτέρα,18 Απριλίου 2005 και ώρα 18:30 στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Χριστόφορος Αργυρόπουλος
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ηλίας Αναγνωστόπουλος