ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑΣ

Η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων διοργανώνει, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, σεμινάρια για την τέχνη της ποινικής δικηγορίας με έναρξη τον Ιανουάριο του 2017.

Σκοπός των σεμιναρίων είναι να αναδειχθούν τα σύνθετα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ποινικολόγος που χειρίζεται μια υπόθεση και να υποδειχθούν τεχνικές για την επιτυχή διαχείρισή τους. Τα έξι συνολικώς απογευματινά σεμινάρια, με συχνότητα ένα ανά μήνα, θα έχουν διάρκεια δύο ωρών το καθένα και φιλοδοξούν να καλύψουν ευρύ φάσμα της ποινικής δικηγορίας, όπως η υποβολή της μήνυσης και η παράσταση πολιτικής αγωγής, η απολογία και η συλλογή και αξιοποίηση των αποδείξεων στην προδικασία, η αποδεικτική διαδικασία στο ακροατήριο (εξέταση μαρτύρων, πραγματογνωμόνων κ.λπ.), η αγόρευση του συνηγόρου, οι «κατεπείγουσες» διαδικασίες (σύλληψη, αυτόφωρη διαδικασία κ.λπ.), τα ένδικα μέσα, καθώς και ζητήματα δεοντολογίας (σχέσεις με τους εντολείς, τα δικαστήρια και τους συναδέλφους).

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε νέους δικηγόρους που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στην ποινική δικηγορία με την ενεργή συμμετοχή τους στα σεμινάρια, τα οποία θα διευθύνουν έμπειροι ποινικολόγοι. Οι συμμετέχοντες πρέπει να παρακολουθήσουν το σύνολο των σεμιναρίων, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια στην πρόσληψη των γνώσεων και να αντληθεί το μέγιστο δυνατό όφελος από την συμμετοχή.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν την συμμετοχή τους στα σεμινάρια με τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας το βραδύτερον έως την 19η Δεκεμβρίου 2016 με email στην διεύθυνση hcba@otenet.gr (θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας).
Η συμμετοχή στα σεμινάρια της ποινικής δικηγορίας έχει ένα συμβολικό κόστος που ανέρχεται στο ποσό των 50 ευρώ. Η κατάθεση πρέπει να γίνει στον τραπεζικό λογαριασμό της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων (Alpha Bank: ΙΒΑΝ GR 12 0140 1030 1030 0232 0004 750) αμέσως μετά την επιβεβαίωση της συμμετοχής σας από την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων. Στο σχετικό καταθετήριο παρακαλείσθε να αναγράφετε το ονοματεπώνυμό σας. Όσοι συμμετάσχουν αδιαλείπτως σ’ αυτά θα λάβουν σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Ο ακριβής τόπος και ο χρόνος των σεμιναρίων θα ανακοινωθούν μετά την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων συμμετοχής.

Εκδήλωση και παράδοση τιμητικού τόμου στον Δικηγόρο-ποινικολόγο Χριστόφορο Αργυρόπουλο
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, τίμησαν σε μια λαμπρή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, τον Δικηγόρο-ποινικολόγο Χριστόφορο Αργυρόπουλο για την πολύτιμη και πολύχρονη συνεισφορά του στη ποινική δικαιοσύνη.

Παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου, πρώην υπουργών και πολλών συναδέλφων του Δικηγόρων, δικαστών και πολιτών, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρής, του επέδωσε τον τιμητικό τόμο των 1200 σελίδων, με πληθώρα εμπεριστατωμένων συμβολών, για όλα σχεδόν τα σοβαρά και τρέχοντα νομικά ζητήματα.

Ο κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Πρόεδρος της ΄Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, είπε ότι στο πρόσωπο του Χριστόφορου Αργυρόπουλου τιμάται η μακρά παράδοση της θαρραλέας και ενάρετης ποινικολογίας στην Ελλάδα.

Ο ομιλητής εξήρε την παρουσία του τιμωμένου στο δικανικό βήμα και την δράση του για την υπεράσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και το πλούσιο συγγραφικό έργο του που καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων που υπερβαίνουν τα όρια της νομικής επιστήμης.

Σημείωσε ακόμη ότι επί της δεκαοκταετούς προεδρίας του κ. Αργυρόπουλου η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων είχε αποφασιστική συμβολή στην προαγωγή του διαλόγου για κρίσιμα ζητήματα της ποινικής πράξης και θεωρίας και ενίσχυσε την επιρροή της στο δικαιοπολιτικό γίγνεσθαι. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα έξι συνέδρια που διοργάνωσε η ΕΕΠ στην διάρκεια της προεδρίας του Χριστόφορου και την εντυπωσιακή απήχησή τους στην νομική κοινότητα.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΠ επισήμανε επίσης την ενεργό παρουσία του κ. Αργυρόπουλου στον δημόσιο βίο και την θαρραλέα δράση του υπέρ της ελευθερίας στην σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας.

Πέραν όμως της θεραπείας των αναγκών του ποινικού δικανικού βήματος, που αποτελεί καταστατικό σκοπό της ΕΕΠ, ο Χριστόφορος, είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, έχει σημαντική συμβολή στην καλλιέργεια των γραμμάτων και τεχνών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την συμμετοχή του ως προέδρου στην επιτροπή για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο πλούσιος σε περιεχόμενο τιμητικός τόμος αποτελεί, κατέληξε ο ομιλητής, αψευδές πειστήριο της λαμπρής ακτινοβολίας του Χριστόφορου Αργυρόπουλου.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρής, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος είναι ένας άνθρωπος με ευρύτατη παιδεία και καλλιέργεια. Ένας άνθρωπος που τίμησε και τιμά την ιστορία του δικηγορικού σώματος, ενέπνευσε το σεβασμό στο δικηγορικό λειτούργημα και αγωνίστηκε και αγωνίζεται για την προάσπιση του κράτους δικαίου.».

Επεσήμανε ότι διακρίθηκε στο χώρο της ποινικής δικηγορίας, αλλά και ευρύτερα του δημόσιου διαλόγου για κρίσιμα ζητήματα της δικαιοσύνης, δικαιοπολιτικών επιλογών καθώς και του πολιτισμού.

Ανέφερε ότι διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΡΤ, Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Επεσήμανε, ότι υπήρξε επίσης επί σειρά ετών μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Νομικού Βήματος, συμβάλλοντας σημαντικά στην άνοδο του επιστημονικού επιπέδου του Περιοδικού. Διετέλεσε μέλος και Πρόεδρος πολλών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ως Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, θέση που κατείχε επί πολλά έτη, ανέδειξε καθοριστικά το ρόλο της Ένωσης.

Και ο κ. Αλεξανδρής υπογράμμισε:

«Διακρίθηκε στο στίβο της δικηγορίας χωρίς να ακολουθήσει τις συνταγές της κοινωνίας, του θεάματος, των εντυπώσεων, των δηλώσεων, των μεγάλων λόγων και της ραδιοτηλεοπτικής προβολής. Στόχος του ήταν και είναι το ουσιαστικό αντίκρισμα. Διατήρησε την αυτονομία του λόγου του, σεβόμενος τη δική του επιστημονική και διανοητική ταυτότητα. Στην ποινική αντιδικία αντί της έντασης, επιλέγει τον προηγμένο νομικό διάλογο.

Ως δικηγόρος δεν υπέκυψε ποτέ στις ανάγκες επωνύμων εντολέων του, στο πλαίσιο χειρισμού μιας υπόθεσης. Προτεραιότητά του ήταν η αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος. Η αξιοπρέπεια του θεσμού».

Παραλαμβάνοντας τον τιμητικό τόμο, ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην εκδήλωση και τη συγγραφή του τόμου, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Την αμηχανία που αισθάνομαι παρηγορεί η σκέψη ότι στο πρόσωπό μου τιμάται ο δικηγόρος. Ο καθημερινός αγώνας του να ανταποκριθεί στις δοκιμασίες ενός λειτουργήματος δύσκολου και γι’ αυτό ενδιαφέροντος. Ο δικηγόρος αναδέχεται σημαντικά χρέη. Να συμβάλει δημιουργικά και αξιόπιστα στην απονομή της δικαιοσύνης. Να παραμένει σε ετοιμότητα. Να συντηρεί την επιστημονική ενημέρωσή του. Να έχει συνείδηση της ελευθερίας του και της σύστοιχης προσωπικής και κοινωνικής του ευθύνης. Να τηρεί τους κανόνες όχι ως αναγκαιότητα, αλλά πρωταρχικά ως ηθικό καθήκον. Να διακρίνει ανάμεσα στον αυτοσεβασμό και στην αλαζονεία. Ανάμεσα στην κριτική και στην καχυποψία. Να σέβεται την αξία της αυτογνωσίας και να κατανοεί την ανθρώπινη ατέλεια».

Και συνέχισε:

«Η άσκηση της δικηγορίας δημιουργεί ένταση και αγωνία, επιφυλάσσει πικρίες και διαψεύσεις, αλλά η ικανοποίηση που προσφέρει αγγίζει την καθαρή, απαλλαγμένη από κάθε ωφελιμισμό, ικανοποίηση όχι απλώς του επαγγελματία, ο οποίος οφείλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την υπεράσπιση του εντολέα του και των εννόμων αγαθών του, αλλά και του σκεπτόμενου ανθρώπου, που φιλοδοξεί να ασκήσει τα καθήκοντά του στο Δικαστήριο με επάρκεια και εντελέχεια».

Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα “Τεκμήριο αθωότητας και ‘Λαϊκός’ τιμωρητισμός”, με εισηγητές τους Φίλιππο Δωρή, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαο Αλιβιζάτο, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Πολυχρόνη Τσιρίδη, Δικηγόρο Δ.Ν και Παναγιώτη Βασιλακόπουλο, Δικηγόρο Δ.Ν.

Για να παρακολουθήσετε το Video της τελετής επιδόσεως του Τιμητικού Τόμου επιλέξτε τους συνδέσμους: