Φορολογικά αδικήματα – Χρέη προς το Δημόσιο: Δημοσιονομική πολιτική με όπλο το ποινικό δίκαιο;

Φορολογικά αδικήματα – Χρέη προς το Δημόσιο: Δημοσιονομική πολιτική με όπλο το ποινικό δίκαιο;

Αγαπητοί φίλοι

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε δημόσια συζήτηση την 7η Μαρτίου 2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7μμ στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με θέμα:

Φορολογικά αδικήματα – Χρέη προς το Δημόσιο: Δημοσιονομική πολιτική με όπλο το ποινικό δίκαιο;

Εισηγητές:

Στέφανος Παύλου, Δικηγόρος, Καθηγητής ΔΠΘ
Γεώργιος Δημήτραινας, Δικηγόρος, Επ. Καθηγητής ΔΠΘ
Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Δικηγόρος, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ.
Την συζήτηση θα διευθύνει ο Πρόεδρος της ΕΕΠ κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ελληνική Πολιτεία έχει εγκαινιάσει μία επιθετική δημοσιονομική πολιτική με στόχο την αποτελεσματικότερη είσπραξη φόρων και άλλων δημοσίων εσόδων. Η επίτευξη του στόχου αυτού επιδιώκεται με την εισαγωγή και επέκταση σύγχρονων (ηλεκτρονικών) μεθόδων συγκέντρωσης, συσχετισμού και αξιολόγησης στοιχείων και δεδομένων σε συνδυασμό με τα δραστικά μέτρα που προβλέπει η ειδική διοικητική νομοθεσία (δέσμευση και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων παντός είδους κ.α.).

Παραλλήλως, στην πολιτικά και επικοινωνιακά θορυβώδη καμπάνια για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων έχει επιστρατευθεί το ουσιαστικό και το δικονομικό ποινικό δίκαιο, το οποίο χρησιμοποιείται ως «όπλο» για τoν εξαναγκασμό των υπολόγων να πληρώσουν «επί τόπου» στο Δημόσιο τα εταιρικά, συνήθως, χρέη στο σύνολό τους. Στο πλαίσιο αυτό ο νομοθέτης δημιούργησε πλασματικά ψευδο-αυτόφωρα φορολογικά εγκλήματα με σκοπό την σύλληψη των υπολόγων και την άμεση εισαγωγή τους σε δίκη (επί πλημμελημάτων) ή την προσαγωγή τους ως δεσμωτών στον Ανακριτή (επί κακουργημάτων). Η πρακτική της κατ’ επιλογήν συλλήψεως και εν συνεχεία διαπομπεύσεως μέσω των ΜΜΕ των κατηγορουμένων εφαρμόζεται πλέον συστηματικά σε όλη την επικράτεια, ήδη δε κάποιοι εξ αυτών έχουν καταλήξει στην φυλακή.

Τα γεγονότα αυτά επιβάλλουν την ψύχραιμη και νηφάλια συζήτηση της νομιμότητας και της αποτελεσματικότητας της χρήσης του ποινικού δικαίου ως «εργαλείου» της επιθετικής δημοσιονομικής πολιτικής και την αναζήτηση ουσιαστικών και δικονομικών εγγυήσεων

που θα αποτρέπουν την άνιση, άδικη και καταχρηστική μεταχείριση των πολιτών από το Κράτος.

Η παρουσία και η συμμετοχή σας στην δημόσια συζήτηση της 7ης Μαρτίου 2012 θα συμβάλει στην ορθή προσέγγιση των σοβαρών προβλημάτων, με τα οποία είμαστε αντιμέτωποι, και στην επεξεργασία έλλογων και δικαιοκρατικών προτάσεων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χριστόφορος Αργυρόπουλος Ηλίας Αναγνωστόπουλος