4o Συνέδριο Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων

4o Συνέδριο Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων

Αγαπητοί φίλοι ,
Ευχαρίστως σάς ανακοινώνουμε ότι το 4ο Συνέδριο της ΄Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων θα γίνει από 3 έως 5 Νοεμβρίου 2006 στην Θεσσαλονίκη σε αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου HELEXPO της συμπρωτεύουσας.

Tο κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι: «Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος: ‘Καθαρή’ ή ελεύθερη κοινωνία;»

Η νομοθετική παραγωγή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κορυφώθηκε με τον πρόσφατο νόμο 3424/2005. Με τον νόμο αυτό επιχειρήθηκε, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, η προσαρμογή της εσωτερικής νομοθεσίας μας προς τις επιταγές της Δεύτερης Κοινοτικής Οδηγίας και ο εν γένει εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου (Ν. 2331/95).

΄Ηδη κυοφορούνται και νέες νομοθετικές επεμβάσεις, αυτήν την φορά για να προσαρμοστεί η νομοθεσία μας προς την Τρίτη Κοινοτική Οδηγία.

΄Οσοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν και να εφαρμόσουν τις διατάξεις για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έρχονται αντιμέτωποι με ανυπέρβλητες δυσχέρειες. Πρόκειται για νόμους κακής ποιότητας χωρίς ευδιάκριτες αρχές, που πάσχουν από ασάφεια στην διατύπωση, συστηματική ασυνέπεια και αξιολογικές αντινομίες. Ο ερμηνευτής αναζητεί εις μάτην την βούληση του νομοθέτη, ενώ η ένταξη των ρυθμίσεων για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην καθόλου συστηματική του ποινικού δικαίου (ουσιαστικού και δικονομικού) αποβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις αδύνατη.

Η κλασική ποινική δογματική δείχνει ανήμπορη να αφομοιώσει και να πειθαρχήσει τις επιθετικές ρυθμίσεις της νέας νομοθεσίας, ενώ η νομολογία εξελίσσεται με περιπτωσιολογικό και απρόβλεπτο τρόπο, προκαλώντας ανασφάλεια δικαίου.

Η εντελώς πρόσφατη εμπειρία από την εφαρμογή της νομοθεσίας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (νέας και παλαιάς) σε πολύκροτες υποθέσεις αποκάλυψε με εντυπωσιακό τρόπο ότι αυτή είναι εξαιρετικά ατελής και συνάμα άκρως επικίνδυνη για το πολυτιμότερο αγαθό σε μία δημοκρατική- φιλελεύθερη και δικαιοκρατούμενη κοινωνία, την προσωπική ελευθερία.

Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι η καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος εξελίσσεται ανά τον κόσμο σε ισχυρό όπλο της κρατικής (εντός και εκτός εθνικών συνόρων) εξουσίας για την επιβολή μονοδιάστατου οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου με στοιχεία ολοκληρωτισμού και την εξάλειψη ανεπιθύμητων μορφών συμπεριφοράς.

Υπό την σημαία της πάταξης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της δημιουργίας μιας πιο ‘καθαρής’ κοινωνίας, θεμελιώδεις αρχές του φιλελεύθερου-δικαιοκρατικού κεκτημένου, όπως η διάκριση των εξουσιών, η αρχή της αναλογικότητας, το τεκμήριο αθωότητας, η lex certa, το ιδιωτικό και επαγγελματικό απόρρητο κ.α., απειλούνται με εξαφάνιση.

Πρόθεσή μας είναι, το Τέταρτο Συνέδριο της ΄Ενωσης να αποτελέσει ζωντανό βήμα για μια συνολική και εις βάθος ανάλυση όλων των σοβαρών θεωρητικών και πρακτικών ζητημάτων που θέτει η νομοθεσία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Για τον λόγο αυτό έχουν προγραμματιστεί τέσσερις συνεδριάσεις (απογευματινή την 3.11., πρωινή και απογευματινή την 4.11. και πρωινή την 5.11.), ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για τις εισηγήσεις και την συζήτηση.

Σύντομα, θα λάβετε το πρόγραμμα του Συνεδρίου καθώς και τις αναγκαίες πληροφορίες για την συμμετοχή σας, που ελπίζουμε να είναι –και πάλι- ενθουσιώδης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Χριστόφορος Αργυρόπουλος
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ηλίας Αναγνωστόπουλος