Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

19-04-2021

Την 15.4.2021 αναχώρησε για το πιο μακρινό ταξίδι του ο ιππότης της ποινικής δικηγορίας Αριστείδης Οικονομίδης, έχοντας συμπληρώσει έξι δεκαετίες λαμπρής παρουσίας στο δικανικό βήμα.

Ο Αριστείδης είχε όλα όσα μπορεί να ονειρευτεί ο συνήγορος: Στέρεη νομική γνώση και ευρύτερη καλλιέργεια, ρητορική δεινότητα και δικανική παρρησία, αυθεντική ευγένεια και σπάνιο χιούμορ, γενναιοδωρία και αληθινή αγάπη προς τους νέους δικηγόρους, αδιάβλητο δημοκρατικό φρόνημα και γνήσιο φιλελεύθερο πνεύμα.

Στο βιβλίο του «Ο Ποινικολόγος – 55 χρόνια στους δρόμους της Δικαιοσύνης» (2014) περιγράφει το δικηγορικό λειτούργημα ως «στίβο άσκησης της αρετής» και τον δικηγόρο ως ένα «ιδιότυπο ιππότη που για πανοπλία του έχει το ήθος, την ευψυχία, την ευγένεια, την αρετή τη μόρφωση, την αυτοθυσία». Στην περιγραφή του δικηγορικού λειτουργήματος ως μιας «κονταρομαχίας με την αδικία, την αυθαιρεσία, την παρανομία, την ανηθικότητα» ανταποκρίθηκε μέχρι τέλους της επίγειας ζωής του με αξιοθαύμαστη συνέπεια.

Στην εξηκονταετή θητεία του στα έδρανα του συνηγόρου, ο Αριστείδης συμμετείχε σε όλες τις σπουδαίες δίκες και υπερασπίστηκε -συχνά σε ταραγμένες περιόδους της νεότερης πολιτικής ιστορίας μας- με ευπρέπεια, θάρρος, αποφασιστικότητα, κοινωνική ευαισθησία και άκαμπτο φρόνημα τους εντολείς του και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων. Επιβλητικός στο δικανικό βήμα, έπειθε με το υψηλό ήθος του, την καλλιέπεια, την στιβαρότητα των επιχειρημάτων και την σκηνική παρουσία του.

Συνοδεύοντας, ως φοιτητής, τον πατέρα μου Γεώργιο στο Στρατοδικείο στην γνωστή ως «Δίκη των Κρεάτων» (1974), είχα την τύχη να θαυμάσω για πρώτη φορά τον Αριστείδη επί το έργον μαζί με κορυφαίους ποινικολόγους της εποχής (Δημήτριος Μπαγιώργας, Κωνσταντίνος Μαρούδης, Ευστάθιος Αλεξανδρής κ.α.). Εκεί διαπίστωσα ότι, πέραν της σπάνιας δικανικής του ικανότητας, ο Αριστείδης ήταν ένας ελεύθερος πολίτης του κόσμου. Εν μέσω της στενόμυαλης ψευδο-πατριωτικής ιδεολογίας που επιχειρούσε να επιβάλει η Απριλιανή δικτατορία, ο Αριστείδης ενσάρκωνε το όραμα μιας φιλελεύθερης, ανεκτικής και ανοικτής σε ιδέες Ελλάδας που εδικαιούτο να ανήκει στην ελεύθερη Ευρώπη.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, οι νεότεροι διάκονοι της ποινικής δικαιοσύνης είχαμε την ευκαιρία να διδαχθούμε από τον διαπρεπή συνάδελφό μας την υψηλή δικηγορική τέχνη αλλά και να απολαύσουμε το πνεύμα και την φιλοξενία του. Στο γραφείο του Αριστείδη δεν ένιωθες ποτέ ότι βρίσκεσαι σε «επαγγελματικό» χώρο. Ως οικοδεσπότης, δημιουργούσε, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, μια ζεστή ατμόσφαιρα που εξασφάλιζε την ήρεμη επικοινωνία και την αποδοτική συνεργασία όλων των προσκεκλημένων.

Φίλτατε Αριστείδη, θα μας λείψεις.

ΗΛΙΑΣ Γ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων

 

Πληροφορίες

Γραμματεία: Εμμανουήλ Μπενάκη 24
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη και Πέμπτη 14:30 – 17:00
Υπεύθυνη γραμματείας: Γεωργία Λαβαζού
Αρ. Λογαριασμού της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων:
Alpha Bank : GR1201401030103002320004750
Κατάστημα Βενιζέλου – Ελευθερίου Βενιζέλου 14


Επικοινωνία

Διεύθυνση: Εμμανουήλ Μπενάκη 24
T.K.: 106 78 Αθήνα, Ελλάδα
Email: hcba@hcba.gr
Κινητό: 6944506619
Τηλέφωνο: 210 3820125
Fax: 210 3820112


Για γενικές πληροφορίες σχετικά με την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων απευθύνετε την αλληλογραφία σας στην παρακάτω διεύθυνση:
Εμμανουήλ Μπενάκη 24, 106 78 Αθήνα ή στο τηλέφωνο 210 3820125