8ο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων: «Η ποινική δικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Τάσεις και Προκλήσεις»
03-06-2019Στις 15 και 16 Μαρτίου 2019 έλαβε χώρα στο Μουσείο Μπενάκη, με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση του κοινού, το 8ο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων με θέμα: «Η Ποινική Δικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Τάσεις και Προκλήσεις». Στόχος του επιστημονικού αυτού διαλόγου, στον οποίο συμμετείχαν επιφανείς εκπρόσωποι της εγχώριας και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, ήταν η ενημέρωση περί των εξελίξεων που συντελούνται στο πλαίσιο του ποινικού δικονομικού δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα πεδίο που, όπως εύστοχα επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων Καθηγητής Ηλίας Αναγνωστόπουλος κατά την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου, δεν αποτελεί πλέον «όραμα» αλλά «εξελισσόμενη πραγματικότητα» που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν άπαντες οι εφαρμοστές του ποινικού δικαίου σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.
Οι συνεδρίες χωρίσθηκαν σε πέντε επιμέρους θεματικές ενότητες και κάλυψαν ευρύ φάσμα ζητημάτων γενικότερου και ειδικότερου ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου αναπτύχθηκε η ενότητα των «θεμελιωδών ζητημάτων» σχετικά με «το ενωσιακό κεκτημένο για τις δικαιοκρατικές εγγυήσεις της ποινικής δίκης», «τα θεμελιώδη δικαιώματα», «την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης των ποινικών αποφάσεων» και «τις προκλήσεις του σύγχρονου ενωσιακού τοπίου μέσα από επιλεγμένη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και την αρχή ne bis in idem» (Προεδρεύων: Β. Πέππας, Πρόεδρος Αρείου Πάγου, Ομιλητές: Χ. Αργυρόπουλος, Δικηγόρος, π. πρόεδρος ΕΕΠ, L. Foffani, Καθηγητής Πανεπιστημίου Modena, Β. Μιτσιλέγκας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Λονδίνου «Queen Mary» και Μ. Καϊάφα-Γκμπάντι, Καθηγήτρια ΑΠΘ). Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου περιελάμβανε εισηγήσεις επί ειδικότερων θεμάτων, όπως οι «οδηγίες για τα δικαιώματα των υπόπτων/κατηγορουμένων» (Προεδρεύων: Α. Χαραλαμπάκης, Καθηγητής ΔΠΘ, Ομιλητές: Δ. Αρβανίτης, Δικηγόρος, υπ. Δρ Παντείου Πανεπιστημίου, Η. Αναγνωστόπουλος, Πρόεδρος ΕΕΠ, Καθηγητής ΕΚΠΑ και Ο. Τσόλκα, Επ. Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, Μέλος ΔΣ ΕΕΠ), «το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης» (Προεδρεύων: Ι. Γιαννίδης, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, Α. Τζαννετής, Γεν. Γραμματέας ΕΕΠ, Επ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γ. Πυρομάλλης, Δικηγόρος και Π. Αδάμης, Εισαγγελέας, Εθνικό Μέλος της Ελλάδας στη Eurojust), η αρχή «ne bis in idem» (Προεδρεύων: Π. Τσιρίδης, Δικηγόρος, ΔΝ, Ομιλητές: Α. Κωνσταντινίδης, Καθηγητής ΔΠΘ, Χ. Νάιντος, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, ΔΝ και Δ. Βούλγαρης, Δικηγόρος, ΔΝ) και ολοκληρώθηκε με τη στρογγυλή τράπεζα για «τη δικαστική συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση» (Προεδρεύων: Π. Μπρακουμάτσος, Αντεισαγγελέας ΑΠ, Ομιλητές: Δ. Ζημιανίτης, Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Τμήμα Εκδόσεων & Δικαστικών Συνδρομών, Ε. Σταθοπούλου, Πρωτοδίκης, Ειδική Ανακρίτρια Δικαστικών Συνδρομών, Ο. Ναμίας, Δικηγόρος, ΔΝ, Ειδ. Γραμματέας ΕΕΠ και Δ. Γιαννουλόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Λονδίνου Goldsmith).
Οι εισηγητές, ενδεικτικώς, ανέδειξαν τις λεπτές ισορροπίες που δημιουργεί η αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης ποινικών αποφάσεων μεταξύ των κρατών μελών, χαιρέτισαν το θετικό πρόσημο των πρωτοβουλιών του ενωσιακού νομοθέτη για τη θωράκιση των δικαιωμάτων του υπόπτου/κατηγορουμένου, έθιξαν τα αναφυόμενα προβλήματα ελέγχου της εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας κατά τις διαδικασίες έκδοσης κι εκτέλεσης Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης, εμβάθυναν στις σκέψεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προκειμένου να ερμηνεύσουν και να αξιολογήσουν τις εξελίξεις, μεριμνώντας, συγχρόνως, για την παράλληλη αναφορά και σύνδεση με τα ισχύοντα στην ελληνική έννομη τάξη.
Η επιστημονική πληρότητα όλων -ανεξαιρέτως- των εισηγήσεων και η πολυπρισματική θεώρηση των αναπτυχθέντων ζητημάτων, την οποία εισέφεραν στον επιστημονικό διάλογο οι ομιλητές, δημιούργησε κλίμα ακαδημαϊκής «ευφορίας», αποδεικνύοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων -αδιαλείπτως έως σήμερα- σέβεται και προωθεί τη γόνιμη σύζευξη θεωρίας και πράξης του ποινικού δικαίου.
Το κείμενο επιμελήθηκε η κ. Μαρίνα Θ. Σκούμπου Δικηγόρος, ΜΔΕ Ποινικών Επιστημών
[gallery ids="17183,17191,17203,17201,17151,17215,17209,17207,17220,17225,17229,17137"]
[gallery ids="17143,17145,17149,17151,17153,17157,17159,17161,17163,17165,17167,17173,17171,17155,17169"]
Πληροφορίες
Γραμματεία:Ώρες λειτουργίας:
Υπεύθυνη γραμματείας:
Αρ. Λογαριασμού της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων:
Εμμανουήλ Μπενάκη 24, 106 78 Αθήνα ή στο τηλέφωνο 210 3820125